OM STRANDLYST

STRANDLYST ER STRANDLYST

Af Michael Thorbjørnsen

28. april 2010


Populært musikværtshus har ikke ændret sig i 25 år, og det får det heller ikke lov til i fremtiden.


Svendborg: Ændringer?- Neeej, det tror jeg ikke. Jo, der stod en gang et billardbord, men det blev fjernet for cirka 15 år siden, men ellers er alt vist ved det gamle. Og der skal jo heller ikke ændres på Strandlyst, vel? Strandlyst er Strandlyst. Siger Peter Stæhr, den ene af to indehavere af det populære musikværtshus i Brogade, som den 1. maj kan fejre 25 års fødselsdag.- At vi har overlevet i alle disse år, hvor vi har set masser af kolleger åbne for igen at lukke, hænger jo sammen med Strandlyst’s helt specielle atmosfære og stil, forklarer Peter Stæhr.


Her er - i en maritim indretning - en uhøjtidelige og festlig atmosfære for det voksne publikum med dug, blomster og levende lys på bordene og et væld af skibsmalerier på væggene. - Dét er stedet blevet kendt for på Sydfyn, ja faktisk har vi kunder fra hele landet, der har hørt om os. Og når man har et så godt et ry, laver man ikke om på konceptet, som det jo så fint hedder i vores dage, siger Peter Stæhr. Strandlyst blev etableret i 1985 af Henrik "Bobbe" Hedegaard og Henrik Colding, som drev stedet i 12 år, hvorefter Strandlyst blev overtaget af Claus Petersen, som i sin medarbejderstab havde Peter Stæhr og Niels Jul, som overtog stedet for knap ni år siden. Og det sympatiske makkerpar har altså været tro over for det sted, som hver fredag og lørdag nat tiltrækker masser af voksne mennesker, der vil høre livemusik, nyde en øl og møde nye og gamle bekendte - måske af det andet køn! Ofte er Strandlyst på disse nætter så spækket med folk, at det kan tage flere minutter at møve sig selv de få meter fra baren og hen til toiletterne!- Dét, som gør det til en fornøjelse at drive Strandlyst, er, at vi har nogle gæster, som forstår at more sig, når de er i byen.

Selvfølgelig har vi haft nogle episoder gennem årene med kunder, som ikke opførte sig ordentligt, men generelt har vi et fantastisk publikum, der værdsætter en glad aften i byen, siger Peter Stæhr, der også tilskriver placeringen som en væsentlig årsag til Strandlyst’s popularitet og 25 år i en svær branche.- Vi er tæt på havnen, og har således masser af sejlerturister i løbet af sommerhalvåret, vi er nabo til et hotel, hvis mange gæster bruger Strandlyst - og så ligger vi i en gade, der ikke er generet af ind-og-ud-gæster fra andre værtshuse og diskotekter, siger Peter Stæhr, som dog har ændret lidt ved Strandlyst efter overtagelsen for ni år siden:- Vi har mere livemusik end vores forgængere, og jeg synes selv, at vi er i stand til at præsentere nogle gode navne selvom hverken pladsen eller budgettet egenlig er til det, siger Peter Stæhr, der også har musikere blandt sine kunder.- Vi ser ofte, at musikerer får sig en sluk-efter-øl her på Strandlyst, når de har givet koncert andetsteds på Sydfyn, og det synes vi selvfølgelig er hyggeligt, siger Peter Stæhr, som blandt sine gæster har Kim Larsen, Johnny Madsen og mange andre fra den danske pop- og rockscene. Strandlyst’s jubilæum markeres ved en reception lørdag den 1. maj fra 15-18, hvor Svendborg Herrekor bl.a. optræder, og om aftenen er der så musik med The Wang Dang Doodle band.

NÅR SVENDBORGENSERE LÆNGES HJEM

Af Frede Jakobsen

1. maj 2010


Strandlyst. Jeg hørte om det første gang, længe før jeg anede, at jeg selv ville komme til at bo på Sydfyn. Det var langt væk fra Svendborg. Så langt væk, som man næsten kan komme. Varmen var værre end selv den mest propfyldte sommeraften på Strandlyst. Stedet var den caribiske kyst i Nicaragua i Mellemamerika. Om det var i den sagnomspundne havneby Bluefields, eller om det var længere oppe langs kysten på bredden af den smukke Perlelagune, husker jeg ikke. Men ét af stederne var det. Om der var Victoria øl på bordet, eller om det var gylden-brun Flor de Cana-rom, husker jeg heller ikke. En af delene var det, for der er ikke andet, som er værd at drikke på de kanter.·Så var det, jeg spurgte ham, om han egentlig aldrig savnede Svendborg. Det var i første halvdel af 90’erne. Da havde han allerede boet i Nicaragua i·nogle år. Det har han forresten stort set gjort siden. Og jeg husker, hvad han svarede.


Jo, svarede han, det sker. Og nævnte som eksempel en forårsaften, hvor bøgen lige er sprunget ud, en slentretur langs havnen og så et smut ind på Strandlyst, hvor man jo altid kan møde nogen, man kender. Det ku’ han godt savne.


Dengang anede jeg intet om Strandlyst. Ej heller, at Svendborg skulle blive min by, da jeg flyttede fra Nicaragua og hjem til Danmark. Men så lærte jeg da godt nok Strandlyst at kende. Værtshuset i Brogade, som er meget mere end et værtshus. Et sted ved havnen, der vækker minder om Svendborgs store maritime fortid. Og som i dag også er et anerkendt musiksted – skønt der dårligt er plads i de to små lokaler. Et sted, hvor der ikke bare drikkes, men hvor der også snakkes, diskuteres – om livets store spørgsmål og problemer, som godt kan risikere at blive løst, når det alligevel er blevet for sent at gå hjem, og intelligensen er røget op, efterhånden som fadbamserne er gledet ned, og cigaretrøgen har lagt sig tykt i de små lokaler. Et sted, ikke bare for svendborgensere og forhenværende svendborgensere, men også for alle mulige og umulige gæster i byen, musikere f.eks. – når de har givet koncert i Svendborg, slår de bagefter som regel et smut omkring netop Strandlyst. Eller journalister for den sags skyld. Karakteristisk var det, at Svendborgs NetAvis blev lykønsket af journalister mange steder fra med valget af ”redaktionslokale” på netop Strandlyst.

Engang var det et værtshus, hvor specielt værftsfolket kom ovre fra Frederiksø. Det var dengang, værtshusets ejer hed Katrine. Lidt smugkroagtig til sidst, hvor alt det med moms og regnskaber og andet Fandens værk blev for meget for Katrine. Dengang var der kun værtshus i det forreste af de to små lokaler. Hun boede selv i det mindre bageste lokale. Men så lukkede det. Og i en periode var der ikke værtshus i Brogade 5. Ikke før Bobbe – Henrik Hedegaard – sammen med Henrik Colding åbnede det igen den 4. maj 1985. De drev det i 12 år. Bobbe er der nu stadig – bare på den anden side af baren. I et par år havde Claus Petersen Strandlyst, inden de nuværende ejere, Peter Stæhr og Niels Jul, overtog det for snart ni år siden.


I aften er der musik på Strandlyst med The Wang Dang Doodle Band. Men allerede i eftermiddag fra klokken 15 til 18 er der jubilæumsreception med underholdning af et af Svendborgs mange – mere eller mindre seriøse – kor. I dette tilfælde Herrekoret, et af de absolut seriøse, må man sige. Snart fejrer det også 25 års jubilæum. Herrekoret har en sang om Strandlyst. Den blev til – så vidt et af medlemmerne, Peter Brusendorff, husker – ved værtshusets 10 års jubilæum.